fredag 10 juni 2011

Fredagskatastrofen




Först måste jag erkänna; jag är från Örebro. Där tar vi aldrig något för givet. Tvärtom vi målar alltid upp ett värsta scenario och blir glatt överraskade när det inte blir så. Det lärde vi oss vid sådana historiska tillfällen som då IFK Göteborg, de raringar, hälsade på 1970 för avslutning av fotbollsallsvenskan. Till saken hör att 1969 vann IFK fotbollsallsvenskan. Nu var Örebro SK ofina nog att besegra IFK och sparka ner dem till division 2. Götebrogsupportrarna rev staden på väg hem.

Nästa traumatiska händelse var när stadens stolthet ÖIK skulle ta steget upp i Elitserien i hockey. Det fanns bara ett litet aber i vägen. Nåt konstigt gäng ingen hade hört talas om tidigare; Väsby hette de visst. Naturligtvis, då örebroarna för en gångs skull krupit ur sitt skal och anade ljusare tider, då inträffade den totala och optimala katastrofen; svänggänget från Väsby lyckades vinna matchen med 1-2.

Hela den pessimistiska staden sveptes in liksom i en våt filt av självförbråelse. Spelarna flyttade till andra klubbar och klubben lades ned på grund av ekonomiska oegentligheter.
Så som örebroare i förskingringen finns den där taggen kvar i hjärtat; förhäv dig inte, utan var beredd på det värsta... så blir du inte besviken. Ibland är det ändå så att man sänker garden och vips så händer det; vardagskatastrofen...
Denna fredag satte jag glad i hågen igång att tillreda ett spännande recept: Färgglad falurisotto hette den kulinariska läckerheten. Optimistiskt läste jag in vad som behövdes och inhandlade attrialjerna.

Den stressade nutidsmänniskan är ju dessutom van att dela in tillvaron i delheter. När dess delheter sedan delats finns det inga kopplingar mellan dem. Varorna köptes in och på fredagseftermiddagen skulle det hela tillredas. Mums!

Med stigande förvåning börjar jag göra iordning ingredienserna. Märkligt med 600 gram benfri lax i en falukorvsrisotto... men okej falukorven kommer väl på slutet?

Grovsalt och gurka verkar ju mer normalt. - Hmmm, en matsked dijonsenap... ja det är ju klart... senap och korv det går ju ihop... 4 matskedar matolja, då steker ju inte korven fast... 1 matsked rödvinsvinäger... ja är det inte det så är det ju vitvinsvinäger, det är det ju i allt nu för tiden. 1 matsked flytande honung och en dl hackad dill, salt och svartpeppar... hmmm lite trist kryddning tror jag... plus 2 dl crème fraaiche och 2 matskedar vatten... jojo men var är falukorven... Vafalls, ingen falukorv... hur ska det då bli en falukorvsrisotto?
Nåväl det framgår väl av "Så här gör du" delen.
Steg 1: Koka upp en gryta med vatten och tillsätt ris, lök och buljongtärningen.
Steg 2: Låt koka i cirka 20 minuter under lock på svag värme.
Steg 3: Skär falukorven (se där, där var den), paprikan och rödlöken i tärningar. Lägg falukorven och grönsakerna i grytan och hetta upp. Servera med lite sallad till.
Här någonstans fullbordades sammanbrottet. Ingredienserna passade helt enkelt inte ihop. Inköpslistan stämde inte med receptet. Och ett gott råd: laxrisotto tillagad på detta sätt är inte gott... middagssällskapet såg förvånade och skeptisk ut... i den ordningen...

Inga kommentarer: