lördag 16 maj 2009

Den nya regeringbyggnaden i Ulaanbaatar


I och för sig är inte byggnaden ny utan har bara fått en omfattande ombyggnad eller tillbyggnad av frontfasaden. Där förut mausoléet för Mongoliets Stalin, Choibalsan låg, har nu byggts upp en fasad innehållande Djingis Khan, Ögodie Khan och Kubilay Khan. Efter att Mongoliet förvandlats från en kommunistisk folkrepublik, till en demokratisk republik, blev det inte gångbart med att låta den gamle kommunistiske revolutionären Choibalsan ligga kvar framför regeringsbyggnaden längre.

Istället investerade man över 10 miljoner dollar för att bygga på en ny fasad där mer traditionella mongoliska hjältar tronar i statyform. Man vet ju varken var Djingis, Ögodei eller Kubilay är begravda med säkerhet. En kommunistisk relik finns emellertid kvar, eftersom den kommunistiske folkhjälten Sukhbaatar fortfarande tronar på sin häst, vilt svingande sin sabel på torget med hans namn, framför regeringsbyggnaden.

Man kan ju fundera över om det är nödvändigt med sådana extravaganser i ett land med en ekonomi som är beroende av bistånd till 70 procent av statsbudgeten. Men jag vet ju inget om exakt hur ombyggnaden finansierades, eller vad som motiverade den.

Inga kommentarer: