onsdag 18 februari 2009

Vad innehåller förpackningen?



När Sovjetunionen hade upphört ställdes det kanadensiska hockeylandslaget mot ett lag som kallades Oberoende Staters Samvälde (OSS). En kanadensisk ishockeyspelare fick då frågan om hur det skulle kännas att möta "the Big Red Machine" när den inte längre hette Sovjetunionen och spelade i andra dräkter. Kanadensaren tittade förvånat in i kameran och sa: "- Om jag köper en burk med Campbells kycklingsoppa och någon har bytt ut etiketten, så är ju ändå innehållet detsamma!" Även på en hockeyrink utvecklas filosofiska sinnen!

Vi tenderar till att se på saker utifrån vad de har för etiketter och benämningar. Naomi Klein skrev en tjock bok om det som hette "No logo". Sällan ifrågasätter vi vad innehållet består av. Ibland får vi mer än den kycklingsoppa vi betalt för. Även om det där extra är ett proteintillskott blir vi sura och reklamerar varan.

Samma hård krav har vi inte på politiska partier. De kan innehålla i princip vad som helst. Visst, de håller sig med en ideologi som borgar för deras värdegrund. det är åtminstone det som de hävdar. Därmed kan vi ställa oss vissa frågor med det som utgångspunkt.

"- Tror ni att John Stuart Mill skulle ha gillat Folkpartiets politik?"

"- Skulle Adolf Hitler nickat instämmande till Tobias Billströms senaste inlägg i integrationsfrågan?"

Sådana frågor kan vi inte få svar på, eftersom de som skulle ha kunnat besvara dem sedan länge är döda. I en fiktiv filosofisk debatt brukar man däremot blanda tänkare från olika tider och låta dem resonera som de skulle ha gjort med sina ideologiska och filosofiska utgångspunkter. Vår tids politiska debatt verkar ha degenererat från en sådan upphöjd nivå sedan länge.

2 kommentarer:

Bloggerskan sa...

I aftonbladet gjorde man igår en jämförelse mellan fyra av Billströms o co förslag och Sverigedemokraternas förslag. Även om M säger sig vara för öppenhet och SD nog kan anses vara emot det så är deras förslag i stort sett identiska. Intressant tycker jag.

Framförallt visar det ju på deras människosyn.

DLM sa...

Frågan är ju om innehållet ändrats radikalt eller om bara ett mindre tillägg skett och i så fall vad det får för konsekvenser?