lördag 14 mars 2009

Retrosovjetismens frammarsch


Badrumsrenoveringen går vidare i rask takt. Fler och fler hantverkartomtar blir inblandade i verksamheten. En del verkar ha rent arbetsledande funktioner, andra ser ut som observatörer och åter andra verkar lätt destruktiva i det de gör. Det är uppenbart så att tomtarna varit missnöjda med det som Media Markt försett dem med. Så nu hade de försökt att använda Onoff istället.
På det hela taget verkar tomtarna mer nöjda med de produkter de fann där. Jag har varit inne på Onoff och letat efter sådana verktyg som tomtarna använder. Däremot hittade jag en eftersökt elektronisk produkt, som jag länge sökt efter. Dessutom hittade jag en försäljare som var villig att sälja den. Det hade aldrig hänt på Media Markt.

Den här försäljaren var också en trevlig figur. Inte så att de talar om sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen. Nej, försäljarnas moralkodex säger något helt annat. Att sälja och att sälja så mycket som möjligt. Det som Onoffs försäljare lyckas med är ett trevligt bemötande och inte Media Markts personals retrosovjetiska stil, där man känner sig som en inkräktare som stör personalens sociala liv.

Media Markt är så framgångsrika i att framkalla sådana känslor att de på allvar tagit upp kampen med sådana storheter som Beijings numera lätt insomnade State Department Store, Ulaanbataars dito och den största av dem alla, retrosovjetismens obestridda mästare; Moskvas flygplats…

Inga kommentarer: