Gustav III (1746-1792) genomförde en statskupp den 19 augusti 1772 och gjorde sig till enväldig härskare med auktoritära maktbefogenheter. Han låg lite illa i tiden, med tanke på den franska revolutionen och de förändringar den innebar. Men vem kan förutse framtiden och inse att både den amerikanska och franska revolutionen låg i den nära förestående framtiden. (Detsamma kan sägas ha drabbat Louis XVI då han gav Dr. Joseph-Ignace Guillotin (1738-1814) tekniska råd för förbättringar av giljotinen).
Även den här historien innehåller en hjälte i form av Johan Jacob Anckarström (1762-1792), som 1792 gav Gustav III vad han förtjänade. Folk på den tiden hade liten förståelse för Ankarströms hjältemod och lät avrätta honom. Trivia i sammanhanget är att en av Anckarströms nu levande släktingar är Ulf Adelsohn.
Nu ledde dessvärre inte Anckarströms hjältemodiga insats till införandet av republik, utan istället övertog den inkompetente Gustav IV Adolf (1778-1837) makten. Han inledde ett illa förberett krig mot Ryssland, som ledde till nederlag för Sverige och förlust av Finland. År 1809 hade svenskarna fått nog av honom och avsatte honom. Här hade man åter chansen att införa republik. Men man letade istället reda på en dansk prins och gjorde honom till tronföljare. Den danske prinsen dog under mystiska omständigheter på sin väg från Köpenhamn till Stockholm.
Här fanns åter en chans att införa republik, men istället letade man reda på någon avdankad fransk militär, som hankade sig fram som föga framgångsrik greve av Pontecorvo. Greven kände väl att marken var lite väl het under hans fötter och att hans lilla grevskap nog knappast skulle kunna behållas, så han tog sitt pick och pack och flyttade till Sverige. Kanske anade han att Napoleon Bonaparte (1769-1821) en dag skulle besegras och då skulle hans maktanspråk vara av noll och intet värde. Sedan dess förvaltar vi hans lilla genbank med allt vad den aveln innebär...
En idé som framfördes häromdagen i vår republikanska förening var att flytta över hovets ekonomi på Försäkringskassan. Det överlever aldrig vare sig hovet eller monarkin.
För övrigt anser jag att monarkin ska avskaffas!
2 kommentarer:
Jag kom på att vi i vår familj dessutom har ett personligt grugde mot monarkin. Min farmors mormors morfars morfars far Hans Andersson från Tylla i Torsång, Dalarna, satt nämligen i den riksdag som Gustaf III upplöste i sin statskupp.
Försäkringskassan är förmodligen lika effektiv i detta hänseende som någonsin Ankarström.
Och mitt ex anfader blev 1650 landsförvisad till Ingermanland, eftersom han huggit ner kungens ek. Familjen återkom till Sverige först i och med andra världskrigets slut...
Skicka en kommentar